Het Haasje Over Pad bij de opening in december 2017

28 hazenbeelden staan er op de cultuur-as van Utrecht Leidsche Rijn. De meeste hazen hebben liggende oren, want zij willen graag met de kinderen ‘haasje over’ spelen. Volg hen! Zij brengen je naar zes hazen met gespitste oren, want daar valt wat te beleven.

De route
Het Haasje Over Pad is één kilometer lang en brengt kinderen en ouders naar verschillende culturele instellingen. Het pad begint bij De Vrijstraat en eindigt bij perron 9 op het Berlijnplein.

Met de hazen wil ik de kinderen van Utrecht Leidsche Rijn activeren. Dit is een wijk met gezinnen en jonge kinderen. Hen wil ik in beweging krijgen, zodat er een sterke (ver)binding ontstaat tussen de bewoners en de culturele instellingen in Leidsche Rijn.

Het spel
Om het leuk te maken voor de kinderen zijn de hazen in verschillende natuurlijke kleuren gemaakt. Daardoor lijken ze net echt. De hazen met de liggende oren zijn ongeveer 60 centimeter hoog, zodat kinderen van groep 5 en 6 er ‘haasje over’ mee kunnen spelen. Het spelelement zorgt altijd voor een positieve associatie en dit culturele hart wordt zo ook leuk voor de kinderen.

De hazen zijn gemaakt van beton. Ze kunnen dus tegen een stootje en vallen niet zomaar om. De randen zijn afgevlakt zodat kinderen er veilig op kunnen spelen.

KBS Onder de Bogen
De kinderen in groep 5 en 6 van van basisschool KBS Onder de Bogen in Leidsche Rijn hebben goed geholpen bij het maken van de hazen voor het Haasje-over-pad. Zij mochten laten zien hoe hoog en hoe ver zij haasje-over konden springen. Met deze tests kon de ideale hoogte en lengte van de hazen bepaalt worden, zodat deze echt geschikt voor hen zijn om mee te spelen.

Kleurwedstrijd
Voor de basisschoolkinderen werd een kleurwedstrijd georganiseerd. De jury ontving ruim 50 kleurplaten uit alle groepen van KBS Onder de Bogen.

Met zoveel ontwerpen was het bijzonder moeilijk om een winnaar te kiezen! William Yang wist de jury te overtuigen: hij gebruikte de kleuren van de regenboog en gaf hier een speelse twist aan… in plaats van binnen de lijntjes te kleuren gebruikte William een ‘pixel-achtig’ patroon, wat perfect aansluit bij de vormtaal van de haas. Als prijs mocht hij de kunstenaar helpen om de echte haas in te kleuren. Dit beeld komt langs de route van het Haasje Over Pad bij de basisschool te staan.

Het maken van de hazen.
Eerst worden miniaturen van klei gemaakt om de vorm te bepalen.

Een 3d-scanner scant de miniatuurhaas van klei en maakt een 3d-model in de computer.

Het 3d model wordt in plakjes verdeeld.

 Een lasersnijder snijdt de haas vervolgens uit een houten plaat.

De houten plakjes vormen samen de mal voor de haas.

De plakjes worden in een kist opgestapeld.

Vervolgens wordt alles goed vast gemaakt.

Daarna wordt er (gekleurd) beton in de mallen gegoten.

De betonnen haas wordt een dag later uit de mal bevrijd. Plank voor plank wordt losgeschroefd en verwijderd.

Na het lossen worden de planken schoongemaakt, zodat deze de volgende dag opnieuw kunnen worden gebruikt.

De betonnen hazen zijn nog ‘nat achter de oren’ en stonden daarom gezellig een maand lang binnen bij elkaar te drogen.

Zes december 2017 was het dan zover. De hazen mogen naar buiten en nemen hun plekje in langs de 1 kilometer lange route.